Kardiyopulmoner by-pass ve sistemik inflamatuvar yanõt - Çelebioğlu, Bilge; Özer, Esra (Acta Medica, 2004)
Kalp cerrahisi mortalitesi düşük ama, postoperatif morbiditesi sık olan bir cer- rahi tekniği olup, atriyal fibrilasyon, inotropik destek gerektiren ventrikül fonksiyonu, infeksiyon, gastrointestinal disfonksiyon, akut akciğer hasarı, renal bozukluk gibi nonkardiyak etyolojiye dayanan komplikasyonlar gelişebilir [1]. Cerrahi travmaya karşı artmış sistemik proinflamatuvar yanıt gelişmesi pek çok postoperatif komplikasyona sebep olur. İnflamatuvar yanıtlardan en şiddetlisi çoklu organ disfonksiyonu (MOF) ve ölümdür. Hafif formdaki proinflamatuvar yanıtlar yoğun bakım ihtiyacı gerektirmeyen şiddetli organ disfonksiyonuna ne- den olmaz, ancak hastanede kalış süresini ve maliyeti arttırıcı rahatsızlıklara se- bep olur. Sistemik inflamatuvar yanıt multifaktöriyel bir olay olup, hasarlı ve sağlam do- kuda sekonder etkileri mevcuttur. Proinflamatuvar mediatörlerin pek çok organ sistemine faydalı etkileri olabildiği gibi zararlı etkileri de bulunabilmektedir. Pek çok teoriye göre, doku hasarı, endotoksemi ve kardiyopulmoner by-pass (CPB) es- nasında kanın yabancı bir yüzey ile teması sistemik inflamatuvar yanıta yol açan temel nedenlerdir. Buna rağmen, peroperatif dönemdeki inflamasyonun etyolojisi kadar patoge- nezi de hala bir tartışma konusudur.